Ιστορικό Μουσείου

Η ιστορία μας

Οι πρώτες διερευνητικές προσπάθειες για τη λειτουργία του Παιδικού Μουσείου ξεκίνησαν το Μάιο του 1995 και στις 19 Αυγούστου 1997 έγινε και η επίσημη αναγνώριση του Σωματείου με την επωνυμία «Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης». Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι πολυθεματικό μουσείο και σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών ηλικίας 4-12 ετών και των οικογενειών τους. Από το 2004 εώς το 2009 στεγάστηκε σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού στην Άνω Πόλη, με δημιουργικά κυριακάτικα πρωινά, επισκέψεις σχολείων, συναντήσεις και διαλέξεις. Το Δεκέμβριο του 2009 το νεοκλασικό κτήριο καταστράφηκε από πυρκαγιά και μαζί του κάηκαν όλα τα υπάρχοντα του Μουσείου, όμως η αγάπη του κόσμου και κυρίως των παιδιών έδωσε στους ανθρώπους του Μουσείου τη δύναμη να συνεχίσουν και να κάνουν νέα αρχή.

Από τον Μάρτιο του 2010 και για ένα χρόνο το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης με δημιουργικά προγράμματα νερού, αξιοποιώντας τα εκθέματα του Μουσείου Ύδρευσης. Από τα τέλη του 2011 το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, θεσμός πλέον για την πόλη μας, απέκτησε ΝΕΑ ΣΤΕΓΗ στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Γρηγόριου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57 στην Τούμπα, όπου πραγματοποιούνται:

  • Καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις σε οργανωμένες επισκέψεις σχολείων με μεγάλη προσέλευση μαθητών
  • Κυριακάτικα δημιουργικά πρωινά για τους μικρούς μας φίλους και τους γονείς τους
  • Σεμινάρια, ημερίδες και επιμορφωτικές συναντήσεις
  • Παρουσιάσεις βιβλίων
  • Εκδηλώσεις εκτός Μουσείου.

Το 2012 το Μουσείο έκανε πραγματικότητα ακόμη ένα όραμά του, την απόκτηση Μόνιμων Συλλογών.Στις αίθουσες του Μουσείου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου:

  • Στη «Μαγική Παιχνιδοχώρα» Μόνιμη έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια», Τα εκθέματα είναι ευγενική δωρεά του Δημάρχου, κ. Γιάννη Μπουτάρη, «κούκλες και κουκλόσπιτα» με εκθέματα δωρεές και παραχωρήσεις φίλων αγαπημένων του Μουσείου και τέλος «Θεσσαλονικείς παιχνιδοκατασκευαστές», αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς κατασκευαστές παιχνιδιών.
  • Σε «μια τάξη απ’ τα χρόνια τα παλιά». Μόνιμη έκθεση εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα του Θεού τα πράματα…», νοσταλγικές μνήμες από τα σχολικά χρόνια του παππού και της γιαγιάς. Διδακτικά βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόροι, σάκες και ποδιές, σχολικά βιβλία συμπληρώνουν την εικόνα της πιο γλυκιάς θύμησης, της παραδοσιακής σχολικής τάξης. Τα εκθέματα είναι δωρεές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και φίλων στο Παιδικό Μουσείο με βασική δωρεά την προσωπική συλλογή του συνταξιούχου δημοδιδασκάλου Ανάφης Κυκλάδων Κου Νικόλαου Λαδικού.

Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν

Ενημερωτικό Δελτίο

Πατήστε "Εγγραφή" και εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνετε αυτόματες ενημερώσεις για νέα και εκδηλώσεις του Π.Μ.Θ.

Μέλος του
icom

Η ιστοσελίδα υλοποιήθηκε με τη συνεργασία:
Invent City College

facebook icon instagram