Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στις καρδιές των παιδιών και των ενηλίκων με εισιτήριο διαρκείας.

Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί!

 

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το δεύτερο πολυθεματικό Μουσείο και ταυτόχρονα ένας πολιτιστικός φορέας που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1997, από μία ομάδα εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, μουσειολόγων και ανθρώπων του πολιτισμού που πίστευαν στον εθελοντισμό, με αγάπη για τα παιδιά και θέληση προσφοράς στα κοινά. (Μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Ν.Π.Ι.Δ. Αρ. Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης 19.972/97)

 • Σχεδιάζει, μελετά και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα.
 • Οργανώνει επετειακές και θεματικές εκδηλώσεις βασισμένες στη μουσειακή εκπαίδευση, παρουσιάζει παιδικά βιβλία και τους συγγραφείς τους.
 • Συνεργάζεται με άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
 • Υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε Μουσεία, Δήμους, Νοσοκομεία και Συλλόγους Α.Μ.Ε.Α.
 • Εκπαιδεύει εθελοντές και διοργανώνει σεμινάρια εκπαιδευτικών.

Στόχοι

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έxoντας σκοπό να προσφέρει μία εναλλακτική πρόταση στο χώρο της εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας, δημιούργησε ένα Μουσείο πολυχώρο που προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον και τα κίνητρα στα παιδιά να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά μουσειακά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια, με σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την καλλιέργεια των ικανοτήτων, την αύξηση των γνώσεων, την ευαισθητοποίηση στην διαφορετικότητα.

Κεντρικό σημείο της φιλοσοφίας του Μουσείου είναι η πεποίθηση, ότι τα πραγματικά αντικείμενα, οι άμεσες εμπειρίες και η ψυχαγωγία ενισχύουν την διαδικασία της μάθησης. Λειτουργεί σαν εργαστήρι που ενεργοποιεί, υποστηρίζει, εμπνέει, δυναμώνει και διευρύνει τη γνώση και τη φαντασία.

Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 4 έως 12 ετών και ο τρόπος προσέγγισης του προσαρμόζεται κάθε φορά στην ηλικία του κοινού του. Στα παιδιά 4 έως 6 ετών απευθύνεται με βιωματικές εμπειρίες, ενώ στα παιδιά 7 έως 12 ετών με θέματα κλιμακούμενου επιπέδου δυσκολίας και έρευνας και τα προτρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους συλλογές αλλά και να τις παρουσιάσουν στο χώρο του Μουσείου.

Αίθουσα Α΄ "Παραδοσιακή Τάξη"

ΞΕΝΑΓΗΣΗ «...σε μια τάξη απ’ τα χρόνια τα παλιά» Μόνιμη έκθεση εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα του Θεού τα πράματα…», νοσταλγικές μνήμες από τα σχολικά χρόνια του παππού και της γιαγιάς.

Διδακτικά βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόροι, σάκες και ποδιές, σχολικά βιβλία συμπληρώνουν την εικόνα της πιο γλυκιάς θύμησης, της παραδοσιακής σχολικής τάξης. Τα εκθέματα είναι δωρεές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και φίλων στο Παιδικό Μουσείο με βασική δωρεά την προσωπική συλλογή του συνταξιούχου δημοδιδασκάλου Ανάφης Κυκλάδων κου Νικόλαου

Μάθετε περισσότερα...

Αίθουσα Β΄ "Παίζοντας με ξεχασμένα Τσίγκινα Παιχνίδια"

Μόνιμη έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια», Τα εκθέματα είναι ευγενική δωρεά στο Μουσείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Μάθετε περισσότερα...

Συλλογές

Ο όρος «συλλογή» εννοεί τη συγκέντρωση αντικειμένων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Στη μουσειολογία ό όρος συλλογή σημαίνει «ένα σύνολο ομοειδών αντικειμένων που συλλέγονται συστηματικά».

Η συλλογή ταξινομεί και κατηγοριοποιεί τα αντικείμενα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και τη φυσική ή νοητή σχέση μεταξύ τους (τι συμβολίζουν, πότε κατασκευάστηκαν κλπ.). Συνδέεται με το είδος του μουσείου και τους στόχους της έκθεσης. Επιλέγει τα καλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα.

Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει τις εξής μόνιμες συλλογές:

 • Στη «Μαγική Παιχνιδοχώρα» Μόνιμη έκθεση παιχνιδιών με τίτλο «παίζοντας με ξεχασμένα κουρδιστά τσίγκινα παιχνίδια», Τα εκθέματα είναι ευγενική δωρεά του Δημάρχου, κ. Γιάννη Μπουτάρη, «κούκλες και κουκλόσπιτα» με εκθέματα δωρεές και παραχωρήσεις φίλων αγαπημένων του Μουσείου και τέλος «Θεσσαλονικείς παιχνιδοκατασκευαστές», αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς κατασκευαστές παιχνιδιών.
 • Σε «μια τάξη απ’ τα χρόνια τα παλιά». Μόνιμη έκθεση εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα του Θεού τα πράματα…», νοσταλγικές μνήμες από τα σχολικά χρόνια του παππού και της γιαγιάς. Διδακτικά βιβλία, έγγραφα, αντικείμενα της σχολικής ζωής, πλάκες και κοντυλοφόροι, σάκες και ποδιές, σχολικά βιβλία συμπληρώνουν την εικόνα της πιο γλυκιάς θύμησης, της παραδοσιακής σχολικής τάξης. Τα εκθέματα είναι δωρεές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και φίλων στο Παιδικό Μουσείο με βασική δωρεά την προσωπική συλλογή του συνταξιούχου δημοδιδασκάλου Ανάφης Κυκλάδων Κου Νικόλαου Λαδικού.

Μουσειοβαλίτσες

Η συγγραφή των εκπαιδευτικών φάκελων του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε μετά από παρότρυνση εκπαιδευτικών, οι οποίοι παρακολούθησαν τα αντίστοιχα προγράμματα στο χώρο του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ή στις σχολικές τους τάξεις.

Οι εκπαιδευτικοί φάκελοι δανείζονται σε σχολεία. Η παραλαβή και επιστροφή των εκπαιδευτικών φακέλων γίνεται από το χώρο του Μουσείου.

Μάθετε περισσότερα...

 • Α. ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, «Θεσσαλονίκη, Περπατώ και Γνωρίζω, Ψάχνω και Θυμάμαι».
 • Β. ΕΝΟΤΗΤΑ: « ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ»
  1. «Το μάζεμα της ελιάς», Θεόφιλος – Τάσσος (χαράκτης)
  2. «Τα κάλαντα - οι τέσσερις εποχές», Ν. Λύτρας, Γ. Τσαρούχης
  3. «Πορτραίτα», Δομίνικος Θεοτοκόπουλος- Μέντης Μποσταντζόγλου
  4. «Αρλεκίνος και χαρά ήρθε η αποκριά...πέταξαν χαρταετοί, ήρθε η σαρακοστή!!», Εγγονόπουλος – Μυταράς - Βασιλείου – Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκας
  5. «Το ταξίδι», Α. Ακριθάκης – Κ. Παρθένης
  6. «Ταξιδιάρικη Βαλίτσα», Αλέξης Ακριθάκης
  7. «Πάσχα το τερπνόν» , Δ. Θεοτοκόπουλος – Ν. Λύτρας – Θεόφιλος
  8. «Λουλούδι, λουλουδάκι μου...», Ιακωβίδης, Παχής, Βασιλείου, Βαρλάμος, Καλνέμης
  9. « Η Μάνα, εικόνες μέσα στο χρόνο», Γύζης, Θεοτοκόπουλος, Στέρης, Σαντοριναίος, Μόραλης, Τσαρούχης, Βοργίας, Μορές, Μπεκιάρη, Δούκας
 • Γ. ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗ - ΓΙΟΡΤΕΣ
  1. «Κίνησε ο άνθρωπος νερό να πάει να φέρει...», Ένα ταξίδι στη σχέση νερού και ανθρώπου στο χρόνο, από την υδρία στις ηλεκτρομηχανές.
  2. «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ... ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ»
  3. «ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ», ΤΟΥ SAINT SAENS

Museum Autumn Skills

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά από 4-12 ετών στο μουσείο μας κατά την περίοδο 2 Σεπτεμβρίου μέχρι 10 Σεπτεμβρίου!

Άθληση, Εικαστικά, Αγγλικά, Τέχνη, Ιστορία, Κηπουρική, Πειράματα, Χορός, Επιτραπέζια, Κόμικς!

Περισσότερα...

Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν

Παρουσίαση Μουσείου 360ᵒ

Ενημερωτικό Δελτίο

Πατήστε "Εγγραφή" και εισάγετε το e-mail σας για να λαμβάνετε αυτόματες ενημερώσεις για νέα και εκδηλώσεις του Π.Μ.Θ.

Μέλος του
icom

Η ιστοσελίδα υλοποιήθηκε με τη συνεργασία:
Invent City College

facebook icon instagram